STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Ψύχραιμες οι αγορές στο ράλι του πετρελαίου - Τα βλέμματα στα εταιρικά κέρδη
868 αναγνώστες
Πέμπτη, 24 Απριλίου 2008
09:23
 

του Μάνου Χατζηδάκη* - Σε μετριοπαθείς ρυθμούς κινήθηκε την Μεγάλη Εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης χωρίς να μεταβάλει ιδιαίτερα την εικόνα της διαπραγμάτευσης των περισσοτέρων τίτλων.

Xatzidakis_analysis.jpgΟι σταθεροποιητικές τάσεις δικαίωσαν την εποχική παράδοση που εμφανίζει η Ελληνική αγορά πριν και μετά την Μ. Εβδομάδα και έτσι όλες κινήσεις μετατοπίζονται για την πρώτη εβδομάδα του Μάιου όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν αρκετές αφορμές για να υλοποιήσουν την επενδυτική τους στάση.

 

 Παρά την ισχνή κινητικότητα η εβδομάδα δεν ήταν αδιάφορη από ειδήσεις. Το deal
της Forthnet με την Nova και η εμφάνιση νέου διεκδικητή - επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προκάλεσαν εντυπώσεις και προϋποθέσεις για περισσότερη δραστηριότητα τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο της αγοράς. Αρχικά το deal της Forthnet έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα του χώρου των εναλλακτικών παροχών με την εξαγορά του σημαντικότερου content provider. Η αξιοποίηση της νέας εξαγοράς θα αποτελέσει οδηγό και για άλλες παρόμοιες κινήσεις ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει ανακατανομή μεριδίων και εισαγωγή νέων προϊόντων στην τηλεπικοινωνιακή αγορά. Στην δεύτερη περίπτωση η απόκτηση του 6% του Τ.Τ από την Εθνική Τράπεζα είναι ενδεχομένως η απαρχή μιας κούρσας διεκδίκησης του ελέγχου όχι απλά του Τ.Τ αλλά της ηγετικής θέσης στην Ελληνική τραπεζική αγορά. Ανεξάρτητα από το τι αξίζει το Ταχ. Ταμιευτήριο η ύπαρξη δύο σημαντικών παικτών ήδη στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ανοίγει το παιχνίδι επιταχύνοντας το χρόνο των αποφάσεων που έτσι ή αλλιώς το Δημόσιο θα πάρει για το μέλλον της εταιρίας. Σε ότι αφορά το εξωτερικό εντύπωση προκαλεί ο εθισμός των αγορών σε ασυνήθιστα υψηλές ενεργειακές τιμές οι οποίες σε άλλες περιόδους αποτελούσαν αφορμή ρευστοποιήσεων στις Χρηματιστηριακές αγορές. «Μαξιλάρι» στις ανησυχίες αυτές προσφέρουν τα μέχρι στιγμής εταιρικά κέρδη τα οποία δεν έχουν αποκλίνει σημαντικά στο σύνολο τους από τις εκτιμήσεις της αγοράς με εξαίρεση φυσικά τον χρηματοοικονομικό κλάδο που ούτως ή άλλως αναμένεται να έχει κακές επιδόσεις το α' τρίμηνο.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την συσσώρευση στα επίπεδα των 4.000 - 4.100
μονάδων χωρίς ιδιαίτερη διάθεση για μια ανοδική ή καθοδική εκτόνωση αποφορτίζοντας ελαφρώς την εικόνα των ταλαντωτών. Το διάγραμμα δεν μπορεί να θεωρηθεί απαισιόδοξο και περισσότερο παραπέμπει σε αναμονή παρά σε κάποια κατεύθυνση που θα έδινε και κάποιο momentum στην αγορά. Η έως τώρα εξέλιξη της αντίδρασης από τα χαμηλά των 3.735 μονάδων δείχνει προοδευτικές τοποθετήσεις και τοπικές διορθώσεις οι οποίες είναι πιο αμυντικές σε ότι αφορά την αρχική δυναμική της πτώσης. Κριτήριο εισόδου για μεγάλο μέρος της επενδυτικής κοινότητας θα αποτελούσε η συμπεριφορά της αγορά στην περιοχή των προηγούμενων τοπικών υψηλών (4.150 - 4.200) όπου η υπέρβαση της θα έδινε ένα ανοδικό «αέρα» στον Γενικό Δείκτη της τάξεως του 7%.

Έως τότε εκτιμούμε ότι η αγορά θα συνεχίσει να κινείται πλάγια και πάντα σε μεγάλη συσχέτιση με τις ξένες αγορές οι οποίες δείχνουν να έχουν συνέλθει αρκετά από την πρόσφατη έντονη υποχώρηση τους.
Επισημαίνουμε ότι η επέκταση των δεικτών των Αμερικανικών αγορών λίγο υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα (Dow 13.040, Νasdaq 2.530, S&P 1.430) ανατρέπει την μακροπρόθεσμη πτωτική τροχιά με ότι αυτό συνεπάγεται για την αλλαγή κλίματος και οπτικής στις μετοχικές αγορές. Προς το παρόν διακοπές και βλέπουμε!


Καλή Ανάσταση και Χρόνια Πολλά
Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής
Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ

http://www.pegsec.gr/

 

Σχόλια

24/04 09:49  Yannis K.
Λοιπον φιλαρακι μ' αρεσει η ευελιξια σου στους τιτλους.
Απο το ιπταμενο "ΤΑ ΧΑΝΟΥΜΙΑ ΞΕΧΝΟΥΝ????"
στο βαρετο γεροντοκοριστικο
"Ψύχραιμες οι αγορές στο ράλι του πετρελαίου - Τα βλέμματα στα εταιρικά κέρδη"
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις