STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Το ακριβό πετρέλαιο μειώνει τις προσδοκίες
866 αναγνώστες
Σάββατο, 10 Μαΐου 2008
14:22

του Μάνου Χατζηδάκη* - Πτωτικά κατά 2,27% κινήθηκε σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 4.205,9 μονάδες.Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές παρουσίασαν μικρή αύξηση κατά 1% και διαμορφώθηκαν στα 403 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 16 εκ. ευρώ από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού αυξάνοντας τις συνολικές εκροές από την αρχή του χρόνου στα 96,8 εκ. ευρώ.
Οι τάσεις συσσώρευσης που επικράτησαν στο σύνολο της εβδομάδας αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό την διάθεση ισορρόπησης της αγοράς μετά το ράλι που προηγήθηκε από τα χαμηλά των 3.735 μονάδων. Η στάση αναμονής διατηρήθηκε καθώς τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν για το α' τρίμηνο του 2008 δεν έδωσαν ισχυρά εναύσματα τοποθετήσεων ή ρευστοποιήσεων αφού κινήθηκαν κοντά στα αναμενόμενα χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις.

 

Γεγονός είναι ότι οι ανακοινώσεις στερούνται έως τώρα των ισχυρών ρυθμών αύξησης μεγεθών των προηγούμενων τριμήνων και σε κάποιες περιπτώσεις η αγορά στέκεται αδιάφορα απέναντι σε μεγέθη που δεν συνάδουν με τις εκτιμήσεις των διοικήσεων για την τρέχουσα χρήση στην αρχή του έτους. Η τιμολόγηση των προσδοκιών έχει μάλλον συμπεριλάβει πιο απαισιόδοξα σενάρια στην κερδοφορία των εταιριών και αυτό αποδεικνύεται από την ήπια υποδοχή που έχουν ακόμα και ζημιογόνα τρίμηνα. Σε αυτό έχει συμβάλει και η βελτίωση του κλίματος στις αγορές της Αμερικής όπου η προσέγγιση κρίσιμων τεχνικών επιπέδων έχει προβληματίσει θετικά τους διαχειριστές κεφαλαίων. Αν υποτεθεί ότι η έως τώρα κίνηση των δεικτών ήταν ένα ράλι ανακούφισης, θεωρητικά οι αγορές εξάντλησαν όλα τα δυνατά περιθώρια ανάκαμψης απειλώντας με την κίνηση αυτή την αλλαγή του χαρακτήρα της διόρθωσης σε κύρια ανοδική τάση. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα περιβάλλον με υψηλές διακυμάνσεις στις κερδοφορίες εταιριών και κλάδων, υψηλού ενεργειακού κόστους και πληθωριστικών πιέσεων. Οι αγορές δείχνουν μια ασυνήθιστη εμπιστοσύνη στις μετοχές σε μια πιθανή λογική του «χειρότερα δεν γίνεται» καθώς σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις πετρελαικών ανατιμήσεων η πίεση ήταν εντονότερη και η συσχέτιση των αποδόσεων των δύο αξιών ασύμμετρη.


Τεχνικά η επόμενη εβδομάδα ενδεχομένως να κινηθεί σε επίπεδο Γενικού Δείκτη πλάγια και σε στενότερο εύρος διακύμανσης συμπληρώνοντας μια δεύτερη εβδομάδα συσσώρευσης εξέλιξη πολύ πιθανή πριν από οποιαδήποτε εκτόνωση. Το ανοδικό σήμα παραμένει σε ισχύ έως τα επίπεδα των 4.070 - 4.080 μονάδων ενώ οι ταλαντωτές κινούνται σε ουδέτερες ζώνες τιμών αφήνοντας περιθώρια επιστροφής σε υψηλότερες τιμές στα υπερτιμημένα όρια τους. Η συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα «αγοράζει» ουσιαστικά χρόνο δίνοντας μεγαλύτερη πιθανότητα η αγορά να δει υψηλότερα επίπεδα αφού η προσφορά δείχνει σταδιακά να απορροφάται και τα επίπεδα να κατοχυρώνονται με ειδήσεις και υψηλότερους όγκους ενώ οι διορθώσεις πραγματοποιούνται με μικρότερης έντασης ρευστοποιήσεις. Εξελίξεις κλειδιά την ερχόμενη εβδομάδα στο εγχώριο σκηνικό θα αποτελέσουν οι ανακοινώσεις για τον ΟΤΕ και την Deutche Telecom, τον ΟΛΠ, τα αποτελέσματα της EXAE, Τρ. Πειραιώς και Ελληνικών Πετρελαίων αλλά και οι ανακοινώσεις των δεικτών λιανικών πωλήσεων και πληθωρισμού στην Αμερική οι οποίες θα δώσουν την γενική κατεύθυνση της τάσης στις αγορές.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής
Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ

http://www.pegsec.gr/

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις