STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Αγορές στην δίνη του πετρελαίου.
890 αναγνώστες
Κυριακή, 25 Μαΐου 2008
08:26

 

 

Xatzidakis_analysis.jpgτου Μάνου Χατζηδάκη* - Πτωτικά κατά 3,87% κινήθηκε σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 4.066,03 μονάδες.Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές παρουσίασαν μείωση (λόγω των πακέτων του ΟΤΕ της προηγούμενης εβδομάδας) κατά 65% και διαμορφώθηκαν στα 307 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 2,3 εκ. ευρώ από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού αυξάνοντας τις συνολικές εκροές από την αρχή του χρόνου στα 97,23 εκ. ευρώ.
Απόλυτα εξαρτημένη από την πορεία των τιμών του πετρελαίου και χωρίς ιδιαίτερους καταλύτες η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δεν κατόρθωσε να διαφοροποιηθεί από τις κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη. Το περιεχόμενο των αποτελεσμάτων που δημοσιεύθηκε κατά την διάρκεια της εβδομάδας δεν ήταν ικανοποιητικό και παρά την βελτίωση στον κύκλο εργασιών (+17,6%) που εμφανίζεται στις 54 δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις η τελική γραμμή των καθαρών κερδών υπολείπεται κατά 25,9% από τα περυσινά αντίστοιχα αποτελέσματα. Αν και η δημοσίευση των εταιριών αφορά μόνο το 18% του συνόλου των τριμήνων θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί η διαφορά αφού ήδη οι περισσότερες εκτιμήσεις έχουν χαμηλώσει σημαντικά τον πήχη της κερδοφορίας του α' τριμήνου. Παρόλα αυτά τα αποτελέσματα έχουν μέσα τους κάποια θετικά μηνύματα αφού η οργανική κερδοφορία σε τράπεζες και βιομηχανικές εταιρίες παραμένει σχεδόν αμετάβλήτη (-1,1%) όταν η συγκυρία ήταν η πιο δυσμενής σε όλους σχεδόν τους παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος λειτουργίας των εταιριών. Η εβδομάδα που έρχεται θα συμπληρώσει το παζλ των αποτελεσμάτων του α' τριμήνου τα οποία ολοκληρώνονται την ερχόμενη Παρασκευή με 246 ισολογισμούς να συνωστίζονται την τελευταία εβδομάδα της προθεσμίας των ανακοινώσεων.
Η συσσώρευση τεχνικά εκτονώθηκε αλλά όχι προ της κατεύθυνση που αναμέναμε. Οι γρήγοροι κινητοί μέσοι των 15 και 30 ημερών έδωσαν νέα σήματα πώλησης όπως και ο MACD και ο Γενικός Δείκτης με ένα σερί τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων βρέθηκε κοντά στα ψυχολογικά όρια των 4.000 μονάδων. Η πτωτική πορεία προς την ζώνη των 4.000 μονάδων ωστόσο δεν συνοδεύτηκε από ισχυρό συναλλακτικό όγκο και κατά κύριο λόγο καθορίστηκε από την διολίσθηση των κυριότερων τραπεζικών τίτλων. Οι χαμηλές συναλλαγές σε μια πτωτική αγορά δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι ενδυναμώνουν μια τάση αφού μάλλον δείχνουν χαμηλό βαθμό προσφοράς. Επομένως το πιθανότερο σενάριο είναι η διατήρηση κάποιων επιπέδων αναφοράς όπως για παράδειγμα το ψυχολογικό όριο των 4.000 μονάδων. Δεν παραγνωρίζουμε όμως ότι πλέον τον πρώτο λόγο έχουν οι πωλητές καθώς το ράλι του πετρελαίου εκτός από τον σοβαρό αντίκτυπο που έχει στην πραγματική οικονομία έχει δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στις αγορές και ως εκ τούτου η νευρικότητα θα είναι και πάλι παρούσα στις καθημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής
Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ

www.pegsec.gr/

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις