STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Παγκόσμια Ημέρα...ντροπής
1060 αναγνώστες
Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2007
16:13

Επιμέλεια: Δήμητρα Κουτσού, Μάνος Χωριανόπουλος

17 Οκτώβριος 2007

Ελλάδα-Ιρλανδία οι φτωχότερες των "15"

Παγκόσμια ημέρα κατά της φτώχειας η σημερινή και οι στατιστικές για την κατάσταση των φτωχών παγκοσμίως, προκαλούν θλίψη και οργή.


Παρά τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων των αναπτυγμένων χωρών και τις προσπάθειες καλλιτεχνών, ιδιωτών και οργανώσεων οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Το 1% της ανθρωπότητας κατέχει το 80% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχουν περισσότερα χρήματα από όσα βγάζουν ετησίως οι κάτοικοι των 48 φτωχότερων κρατών της γης.


Ο πλούτος που παράγεται θα έφθανε για να θρέψει και με το παραπάνω κάθε έναν από τους κατοίκους του πλανήτη και όμως συνάνθρωποί μας εξακολουθούν να πεθαίνουν από την πείνα. Η ευμάρεια της Δύσης βασιζόταν πάντα στην εκμετάλλευση των φτωχών χωρών και μάλιστα υπάρχουν ιστορικές ευθύνες για την κατάσταση στις χώρες αυτές, καθώς όταν οι δυτικοί άφησαν τις αποικίες τους, κληροδότησαν στους γηγενείς αδύναμες οικονομίες που το μόνο που μπορούσαν να κάνουν είναι να εξυπηρετούν τις Μητροπόλεις και όχι να θρέφουν τους κατοίκους τους. Επομένως, η φτώχεια δεν είναι ένα ανεξήγητο φαινόμενο. Έχει τις ρίζες της στην ανάλγητη πολιτική που ασκούν οι πλούσιες χώρες σε συνεργασία με τους διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς.


Η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ, αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές και καμία "Παγκόσμια ημέρα κατά της φτώχειας" δεν μπορεί να ξορκίσει τις τεράστιες ευθύνες των πολιτών και των πολιτικών της Δύσης απέναντι στους φτωχούς του πλανήτη. Βεβαίως, θα ήμασταν αφελείς αν πιστεύαμε ότι υπάρχει πραγματικά η βούληση για τη λύση τους προβλήματος, όταν οι πλούσιες χώρες δεν μπορούν ή δεν ενδιαφέρονται να βοηθήσουν τους φτωχούς και τους άστεγους της δικιάς τους κοινωνίας, οι οποίοι ζητιανεύουν στους δρόμους των μεγαλουπόλεων.    


Φοβισμένοι οι Έλληνες


Με το φόβο της φτώχειας ζουν καθημερινά χιλιάδες έλληνες, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research για το Βήμα. Έξι στους δέκα δηλώνουν ότι φοβούνται πως θα γίνουν φτωχοί ενώ επτά στους δέκα θεωρούν ότι αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που μπορεί να συμβεί στον καθένα κατά τη διάρκεια της ζωής του.


Απαισιόδοξοι είναι και ως προς το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών καθώς το 68,4% εκτιμά πως θα αυξηθεί. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το κράτος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την καταπολέμηση της φτώχειας.


Στην χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δύο εκατομμύρια έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή με εισόδημα κάτω του 60% του μέσου όρου του κατά κεφαλήν ΑΕΠ για το σύνολο του πληθυσμού. Η Ελλάδα, μαζί με την Ιρλανδία, έχουν το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρώπη των 15 παλαιότερων χωρών-μελών. 


Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης παρουσιάζει το μεσημέρι το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, το οποίο θα επιδοτηθεί με 500 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2008, με την ελπίδα ότι το ποσό αυτό σταδιακά θα φτάσει τα 2 διεσεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

http://www.news247.gr/a/43!23828

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις